Flashbackz: Oldschool in de Central Studios

POSTED: 11-09-2009

Sinds kort schieten de oldschoolfeesten weer als paddestoelen uit de grond. En als er iemand is die weet hoe je zoiets moet organiseren, dan is het Dance 2 Eden wel. Deze party-organisatie van het eerste uur zet sinds 1992 waanzinnige feesten neer, en zij waren die eerste organisatie die een oldstyle-zaal inrichtten, tijdens een evenement in de legendarische Central Studios. En laat nou net dít de plek zijn waar diezelfde organisatie op zaterdag 13 september haar nieuwste concept ‘Flashbackz’ presenteert.

Oldschool
Wat is nou eigenlijk oldschool? Oldschool is een ruim begrip, waar niet iedereen dezelfde uitleg aan geeft, en dat wil nog wel eens voor verwarring zorgen. Alex de Ras, creative director bij Dance 2 Eden, licht dit toe. “Wat wij verstaan onder oldschool is de stijl die globaal tussen 1990 en 1993 werd geproduceerd, dus nog vóór de periode die nu early hardcore wordt genoemd. Distorted kicks kwamen nog weinig voor, breakbeats des te meer. Eigenlijk was er nog geen duidelijke scheiding te ontdekken met bijvoorbeeld techno. Denk aan platen als ’Pullover’ van Speedy J, ‘Owl’ van Indo Tribe en ‘Magic Feet’ van Mike Dunn.”
Op http://www.flashbackz.nl/ heeft Dance 2 Eden een oldschool Jukebox gebouwd waar je kunt luisteren naar talloze voorbeelden.

Twee zalen
Net als in de vroege jaren negentig worden tijdens Flashbackz op 13 september twee zalen van de Central Studios gebruikt. In area 1 kun je de echte oldschool classics horen zoals ze vroeger uit de speakers van Parkzicht knalden.  De helden van toen die ook nu weer achter de draaitafels staan, zijn dj Rob, die door zijn tijd in het legendarische Parkzicht zich de godfather van de oldschool mag noemen. Hij wordt bijgestaan door zijn vaste mc Joe. Dj Panic zal een onvervalste ‘91/’92 classics-set neerzetten, uit de tijd dat hij nog niet bekend was bij het grote publiek. Ook JP, Stanton en Ricky da Dragon halen de klassiekers van zolder.

Mellow
De tweede zaal wordt ingericht als Club Classics zaal. Je hoort hier de mellow van vroeger voorbij komen, plaatjes zoals ‘The Age of Love’ en ‘20 Hz’ van Capricorn. In zo’n area mag Ronald Molendijk niet ontbreken. Hij was verantwoordelijk voor een van de eerste dance-hits, ‘De rode schoentjes’. Ook was hij jarenlang de resident-dj in het culturele poppodium Nighttown. Daarnaast vind je Marcello on stage, die de Waakzaamheid populair maakte en verantwoordelijk was voor de legendarische zondagavonden in de iT.  Verder staan hier Quinten de Rosario en Berry & Jacco op de planken. Oftewel, een brede terugblik op de gouden dagen van de dancescene, van Parkzicht tot Waakzaamheid.

Tickets voor Flashbackz kosten 25 euro, en kun je kopen bij TicketService, Free Record Shop, Paylogic (Primera) en online via www.dance2eden.nl/etickets.

Om de smaak te pakken te krijgen, surf nog even naar http://www.flashbackz.nl/.

Nieuws

Archive ▾